::TERIMA KASIH KERANA SUDI SINGGAH DI BLOG SAYA::





::TERIMA KASIH KERANA SUDI SINGGAH DI BLOG SAYA::

Thursday, August 4, 2011

Mari Masuk Dapur Bersama Opie...(episod 2)

:: ASSALAMUALAIKUM ::

IKAN MERAH GORENG TEPUNG MASAK LEMON


Satu perkara lagi yang Opie suka bila bulan puasa ni ialah Opie akan ter rajin masuk dapur.

Kalau hari2 biasa tu mungkin hanya 35% je tapi bila bulan puasa akan jadi 95% Opie akan masuk dapur. Masuk dapur bukan untuk makan je, tapi masuk dapur untuk memasak dan mencuba resepi2 baru. 
Tak kiralah resepi lauk pauk ataupun resepi kuih muih

Semalam 3 Ramadhan / 3 Ogos.
Tiba tiba terasa nak makan ikan masak lemon. 
Hehehe dulu ada sekali masa belajar kat Shah Alam ada orang belanja makan ikan masak lemon ni.
Pergh first time makan memang sedap.
hehehehe.

Jadi semalam main masak2 n campak2 dengan harapan jadilah rasanya.

MALU LAH PLAK. Masak benda simple tapi nak gebang yang lebih. 
(patern2 org tak pandai masak mcm ni kot)




Ini untuk sos / kuah lemon nya.

Opie guna bahan2 yang ada kat rumah je.

Lemon tak ada, jadi opie ganti dengan Sunquick.

Mula mula tumis bawang merah, bawang putih, halia dan bawang putih.
(tak yah letak bahan2 ni pun tak apa, sebab at las bawang2 tu tak makan pun, nak amek bau wangi dia je)

Bancuh sunquick dengan perahan limau nipis dan air. (suka hati lah nak banyak mana)

Bila tumisan tadi dah naik bau, letak lah bancuhan sunquick tadi tuh.
(kalau nak pekat letak lah tepung jagung)

Masukkan sedikit gula untuk rasa sweet sour.

 Untuk ikan

Opie guna ikan merah yang dipotong kecil2

Opie buat goreng tepung. Guna tepung jagung je. Pas tu letak black pepper sket. Bagi ada rasa pedas2 sket.

Pas tu goreng bagi garing. Jangan hangus plak.



Hiasan2 ni kerja my Mummy la. Dok melayan anak dia ni dok nak gebang nak amek gambar bagai.

Mari Masuk Dapur Bersama Opie...(episod 1)
Klik lah kat sini --->> Ayam Masak Lemak Cili Padi






NotaKakiDanTangan : Amek gambar guna handphone cikai je. Tu gambar tak best. hahaha. Lauk simple boleh lah...wakakakaka.



No comments:

Post a Comment